Saturday

Ψυχολογία του χρώματος για τα μωρά

 Άς κάνουμε μια σύντομη εισαγωγή στην ψυχολογία του χρώματος που αφορά τα μωρά και τους δικούς τους χώρους.

Τα μωρά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται το χρώμα από τη στιγμή που είναι περίπου δύο έως τριών μηνών,τότε περίπου επικεντρώνονται στα χρώματα και τους προκαλούν συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις.

Τα ζεστά χρώματα

Ζεστά χρώματα περιλαμβάνουν το κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και τα συναφή της ομάδας τους.
 
Θα κάνουν ένα μεγάλο δωμάτιο να φανεί μικρότερο και εκφράζουν τα συναισθήματα της ευτυχίας, της άνεσης και της χαλάρωσης.
Ωστόσο,οι πιό έντονες αποχρώσεις τους τείνουν να είναι διεγερτικές και μπορεί να οδηγήσουν σε εκνευρισμό- που δεν είναι ό, τι χρειάζεται ενα μωρό για να έχει έναν ήρεμο υπνάκο!

Κόκκινο
Τα κόκκινα προσθέτουν μια αίσθηση ζεστασιάς εάν χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο.Αν θέλετε τη ζεστασιά του κόκκινου στο δωμάτιο του μωρού σας,δοκιμάστε να το συνδυάσετε με μιά πιό γήινη τερακότα. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση του κόκκινου σε όλους τους τοίχους.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ένα τοίχο μόνο και για ισορροπία βάψτε με μια πιο ουδέτερη απόχρωση τους υπόλοιπους του δωματίου.
Το τολμηρό κόκκινο έχει σχετισθεί με πονοκεφάλους και επιθετικότητα. Ωστόσο, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό χρώμα.
Χρησιμοποιήστε το λοιπόν με φειδώ για να προσθέσετε ενέργεια και διασκέδαση σε μια ουδέτερη παλέτα.

Πορτοκαλί
Το Πορτοκαλί είναι λιγότερο έντονο από το κόκκινο αλλα και αυτό είναι πολύ ζεστό.Μόνο τα πολυ έντονα πορτοκαλί θα οδηγήσουν σε υπερβολική διέγερση ενώ οι μαλακότεροι τόνοι δημιουργούν ένα χώρο φιλόξενο γεμάτο άνεση και ζωντάνια.
Τα Πορτοκαλί δωμάτια όμως μπορεί να φανούν σκοτεινότερα, οπότε βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άπλετο φώς πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το χρώμα.

Κίτρινο
Το Κίτρινο είναι ένα φωτεινό, ηλιόλουστο χρώμα που δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας.Κάνει φωτεινότερο ένα σκοτεινό δωμάτιο.
Ωστόσο,τα έντονα κίτρινα συνδέονται με αυξημένη πνευματική και μυϊκή δραστηριότητα,έτσι μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία-ορισμένα μωρά γκρινιάζουν περισσότερο σε κίτρινα δωμάτια.
Γι αυτό,θα πρέπει τα έντονα κίτρινα να περιορίζονται στο ελάχιστο και να χρησιμοποιούνται μόνο για να προσθέσουν λάμψη στο βρεφικό δωμάτιο. Τα παστέλ κίτρινα είναι ήρεμα και αποτελούν μια όμορφη ηλιόλουστη επιλογή για το δωμάτιο του μωρού χωρίς να το κουράζουν.

Tα ψυχρά χρώματα

Τα λεγόμενα ψυχρά χρώματα περιλαμβάνουν τις αποχρώσεις του μπλέ και του πράσινου.
Όλες οι απαλές αποχρώσεις θα κάνουν ένα μικρό δωμάτιο να φανεί περισσότερο ευρύχωρο και ευάερο και θεωρούνται χρώματα κατευναστικά και καταπραϋντικά. Ωστόσο, οι πιο σκούρες αποχρώσεις τείνουν να είναι θλιβερές και κρύες για ένα βρεφικό δωμάτιο,γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή τους.

Μπλε

Το Μπλε είναι ένα υπέροχο χρώμα και θεωρείται κατευναστικο για το μωρο. Επιβραδύνει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και παράγει μια κατευναστική επίδραση που προετοιμάζει το σώμα για ύπνο.
Όπως αναφέρθηκε όμως παραπάνω, το σκούρο μπλε μπορεί να παράγει κρύο αποτέλεσμα άν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά.
Ωστόσο,εάν το χρησιμοποιήσουμε με φειδώ σε κάποια σημεία ώστε να δώσουμε χρωματική έμφαση στο δωμάτιο του μωρού,το σκούρο μπλε μπορεί να έχει ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Πράσινο

Το Πράσινο είναι ένα ήρεμο, γαλήνιο χρώμα που ταυτίζεται με τα συναισθήματα της ειρήνης και της ευημερίας. Είναι επίσης ένα δροσερό χρώμα που μπορεί να δώσει ζωντάνια σε ένα κατά τα άλλα άχαρο δωμάτιο.
Το Πράσινο προκαλεί συναισθήματα ηρεμίας και εφησυχασμού, ωστόσο, όταν αντισταθμίζεται με τις ζεστές αποχρώσεις του κόκκινου και του πορτοκαλί υπάρχει καλύτερη εξισορρόπηση.

Τα ουδέτερα
Τα Ουδέτερα χρώματα περιλαμβάνουν τα καφέ, μπεζ, κρέμα γάλακτος, αποχρώσεις ελεφαντόδοντου,βανίλιας,μανόλιας καθώς και όλα τα off-white.
Οι Ουδέτερες αποχρώσεις παράγουν ένα ζεστό, χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Ενισχύουν το μέγεθος του δωματίου και ενοποιούνται θαυμάσια με τα έντονα χρώματα.
Οι Ουδέτερες αποχρώσεις είναι μια εξαιρετική επιλογή για το δωμάτιο του μωρού και μπορείτε να δημιουργήσετε εναλλαγές προσθέτοντας έντονα χρωματικά στοιχεία,διαφορετικά κάθε φορά.

Το μαύρο

Το Μαύρο είναι ένα σύγχρονο, εκλεπτυσμένο'' χρώμα''[θεωρείται απουσία χρώματος] και χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις για να προσθέσει στυλ.
Ωστόσο, θεωρείται καταθλιπτικό καθώς απορροφά το φως και την ενέργεια από ένα δωμάτιο.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη φειδώ στο βρεφικό δωμάτιο και πάντα επιλεκτικά.
πηγή:ΟΝΕΙΡΟΔΩΜΑΤΙΑ
Artdesign group   team 

No comments:

Post a Comment